Na meer dan 60 jaar: laatste optreden van Dédé en Fonzie

 

Het komisch duo Dédé en Fonzie trad op zaterdag 13 maart 2010 op voor de laatste keer. Beiden staan 63 jaar op de planken, al was het niet de hele tijd als duo.

André Vandenhaute (83), alias Dédé, en Fons Jouretz (76), alias Fonzie, begonnen beiden in 1947 bij de Brakelse cabaretgroep Vios, Vooruitgang is ons streven. André als clown, Fons als accordeonist. De cabaretgroep werd opgericht door Werner Ysebaert. André Vandenhaute speelde mee in sketches en zou zich later ontpoppen tot een veelzijdige clown. Op hetzelfde moment verscheen ook een talentvolle dertienjarige knaap op de planken in het orkest: Fons Jouretz. Later zou hij nog dirigent worden. Fons was zo talentvol dat hij het op een accordeonwedstrijd haalde van zijn leermeester Gerard De Wolf.

In 1957 ging Vios ter ziele maar André Vandenhaute zette de clowntraditie verder en trad op met een accordeonist, die tevens zijn tegenspeler werd. Sinds de jaren tachtig werd dat Fons Jouretz. Samen bezorgden ze met hun muziek en moppen ontelbare toeschouwers een onbekommerde gezellige avond.

Agent en komiek

André was al stand-upcomedian, nog voor dat woord was uitgevonden. 'Als politie-inspecteur was het tijdens mijn actieve periode niet evident om als komediespeler op te treden', zegt André. 'Als je op een avond het publiek tegen de grond krijgt van het lachen, is het niet gemakkelijk om de dag nadien iemand een bekeuring te geven. Mensen dachten nogal gemakkelijk dat het ook maar om te lachen was. Gelukkig kon ik als clown veel meer zeggen dan als politieman. Zo kan een buikspreker of poppenspeler veel meer kwijt zonder te kwetsen. Zo maakten we ooit een grap over het defecte uurwerk van de kerk van Nederbrakel. De burgemeester en de deken hadden de boodschap begrepen en een paar dagen nadien kon je ook op de toren weer het uur lezen.'

Fons Jouretz: 'In 1995 heb ik de Vios-accordeonclub opgericht, waarvan ik nu dirigent ben. Ook André is zeer muzikaal en speelt verschillende instrumenten. Als Dédé en Fonzie waren we graag gezien en wisten we een breed publiek te boeien. Eind vorig jaar zetten we een punt achter onze loopbaan. De Geschied- en heemkundige kring Triverius overhaalde ons om van dat eindpunt een orgelpunt te maken. Het is Dédé die afscheid neemt van zijn publiek want zelf blijf ik actief in mijn accordeonclub Vios. Van 12 tot 19 juni zijn we zelfs het enige Belgische accordeongezelschap op het Internationaal Accordeonfestival van Barcelona. Maar eerst nog een laatste keer lachen met Dédé en Fonzie.'

 

  Terug naar startpagina