In memoriam bestuurslid
Luc De Ruyver
 

 


Een trouw bestuurslid ging heen. Van bij de stichting in 1970 was Luc De Ruyver actief in wat toen Heemkring Triverius noemde. 
Zijn vader behoorde van bij het begin tot de actieve leden maar toen al sprong Luc bij als er iets te doen viel. 

Bij een bestuursverruiming in 1977 werd Luc bestuurslid en hij bleef dat bijna 30 jaar lang. 
De lokale geschiedenis van zijn geliefd Brakel, de historiek van de kerk en de Toepkapel, het boeide hem zeer sterk. 
De familiegeschiedenis en familiebanden tussen Brakelse families, hij wist er veel over en het interesseerde hem mateloos. We zullen ons Luc echter vooral herinneren als de stille werker die ontelbare uren bedrijvig was in het documentatiecentrum. Het verzamelen van documentatie, het samenbinden van kopies in handige boeken, het herstellen van oude boeken, maar vooral het alfabetisch klasseren van doodsbrieven en rouwprentjes, het was zijn domein en zijn werkterrein.

 Als drukker was hij zeer geboeid door de beeldzijde van de prentjes maar ook het drukwerk zelf kon hij met kennis van zaken bewonderen. Heel wat namen werden in zijn geheugen opgeslagen zodat hij van heel wat personen met quasi zekerheid kon zeggen dat ze in de verzameling aanwezig waren. Uren, dagenlang was hij bezig met het sorteren en ordenen van de rouwbrieven en –prentjes, een werk waar nooit een einde aan kwam. Hij kon ze met een grote precisie en snelheid rangschikken en bovendien, hij deed het graag. Ook toen hij niet meer naar het documentatiecentrum kon komen en de pijn hem niet meer los liet, vroeg hij klasseerwerk en zat hij in zijn kamer alles netjes te ordenen, letter per letter. 


Vorig jaar kreeg Luc de oorkonde en het eremetaal van Heemkunde Oost-Vlaanderen voor 25 jaar bestuurslid en recent nog werd hij, om zijn verdiensten, opgenomen in de Orde van Triverius. 
Wij gedenken Luc met grote dankbaarheid om wat hij betekend heeft voor onze kring. Hij laat een leemte na die moeilijk zal op te vullen zijn en niemand kan en zal in staat zijn de taken van Luc met dezelfde toewijding uit te voeren. 
Wij betuigen onze oprechte deelneming aan zijn broers, schoonzuster, neven en nichten. 

Ludwig DE TEMMERMAN 
voorzitter 

 

 

Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina