LEVEN ROND HET BRAKELBOS

Van Sylvain en André De Lange 

Er was een tijd dat de geschiedenis van een streek via volksverhalen doorgegeven werd. 
Vooral tijdens de winteravonden werden sterke en gewoon volkse verhalen verteld en voortverteld rond de Leuvense stoof. 
André en Sylvain De Lange hebben die verhalen neergeschreven en hebben er ook tal van historische gegevens aan gekoppeld.

Het merkwaardige van het werk is dat op een zeer gedetailleerde wijze een streek beschreven wordt die te paard zit op de taalgrens. Die taalgrens heeft een zeer ingrijpende invloed gehad op beiden. Ze liepen allebei school in het Frans in Vloesberg en Sylvain studeerde Germaanse aan een Franstalige universiteit. Zijn actieve carrière als leraar speelde zich af in Wallonië waar hij vooral Duits gaf. Ook bij André zit die vermenging zeer diep, getuige daarvan zijn ontboezemingen op rijm over zijn streek bij de aanvang van dit boek zowel in het Frans als in het
Nederlands. 
Niet alleen het historische aspect is van belang maar ook het heem- en volkskundige. Ontelbare mensen passeren de revue met naam en bijnaam of lapnaam. Het leert ons heel wat omtrent de rijke volksfantasie als het om het benoemen van mensen gaat. We lezen hoe men zich amuseerde en hoe men elkaar een poets bakte. Men had toen inderdaad weinig nodig om zich te amuseren.

Het is, en het kon moeilijk anders, een nostalgisch boek geworden over de tijd van toen.
Wat nog veelal als "de goede oude tijd" omschreven wordt omdat men liever de slechte dingen vergeet. De teloorgang van de natuur op de Pottelberg en de Modderodde door de ontzaveling, de verloedering van kruisen en kapellen, het verdwijnen van voetpaden en wegeltjes in het Brakelbos en omgeving, het zijn allemaal dingen die mensen als André en Sylvain pijn doen. Men kan nog stellen dat ze er zich nogal gemakkelijk vanaf maken door te verwijzen naar "anderen" om het op te lossen als het om het Livineskruis en de kapel in de Heinestraat gaat, maar als het gaat over het openstellen van een wederrechtelijk afgesloten bospad dan staan ze al jarenlang op de eerste rij om de rechten van de omwonenden en de hele gemeenschap te laten zegevieren. Na een jarenlange niet aflatende strijd tegen onrecht en onbegrip ziet de toekomst er uiteindelijk toch iets positiever uit. 
Het boek sluit met een unieke bloemlezing over het Brakelbos en omgeving en ook over het betwiste D'Hoppe. Sylvain maakt er ook enkele zeer terechte bemerkingen bij. 

Lezers van dit werk die de streek goed kennen zullen dit met zeer veel genoegen lezen en hun vervaagde herinneringen terug tot leven brengen. Voor alle anderen zal het beslist een zeer aangename kennismaking worden met een leefwereld waarbij de taalgrens enkel op papier bestond. Het werk is tevens geïllustreerd met tal van onuitgegeven foto's, documenten en oude prentkaarten.

Hoe en waar te verkrijgen?

Het boek is vanaf 21 november 2004 te verkrijgen in het Documentatiecentrum Triverius elke zondag van 10 tot 12 uur en in het Toeristisch Infokantoor, Marktplein, Brakel.


Wettelijk depot nr. D/2004/2631/1
Triverius Brakel, 2004, 146p.

 

 

De voorstelling van het boek had plaats op vrijdag 19 november 2004 in zaal onthaal te Opbrakel.
Betty Vander Donckt bracht enkele passages uit het boek. Bestuurslid Marc Van Trimpont bracht het opniniestuk van Luc Van Durme en Frans De Staercke
stelde het boek voor. Voorzitter Ludwig De Temmerman schetste het ontstaan van het boek en reikte de eerste exemplaren uit
aan beide auteurs.

 

 

 

De fiere auteurs omringd door de bestuursleden van GHK. Triverius (foto Bert Broos)


 

Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina