Erfgoeddag 23 april 2006


ERFGOED(KLEURT JE )DAG

Tentoonstelling: Van zwart-wit naar kleur. Drukkerij Defrène van Nederbrakel.

Op zondag 23 april wordt de 6 de editie van de Erfgoeddag georganiseerd. Honderden musea, archiefinstellingen, heemkringen, cultuurdiensten en andere erfgoedzorgers laten je via alle
kleuren van de regenboog kennis maken met het cultureel erfgoed in Vlaanderen en in Brussel.
De jaarlijkse Erfgoeddag laat jong en oud kennismaken met de voorwerpen en verhalen, of het roerend en immaterieel erfgoed.
Met het thema ‘in kleur’ staat nu al vast dat het een bonte Erfgoeddag zal worden. Erfgoeddag belicht dit jaar de historische en actuele omgang met kleur. Je (her)ontdekt de betekenissen van kleur. Geel bijvoorbeeld, associëren we vandaag met zon, vitamine C en gezondheid. In de middeleeuwen lag het anders en stond geel voor zotheid, smart en oorlog.
Het cultureel erfgoed levert bovendien bijzonder kleurrijke verhalen op, zoals over de oorsprong van pigmenten en kleurstoffen. Op het gebruik van indigo, een dure blauwe kleurstof gemaakt van planten uit India stond in de 18 de eeuw de doodstraf in Frankrijk. Of over het scharlakenrood een kleurstof dat gewonnen werd uit de cochenilleluis en waarop Spanje enkele eeuwen lang het monopolie bezat.
Op de Erfgoeddag zijn er meer dan 800 gratis activiteiten die je het erfgoed via kleur laten ontdekken.


Op het einde van de 1906 eeuw begon Geraardsbergenaar August Defrène met een drukkerij van prentkaarten en rouwprentjes in Nederbrakel. De drukkerij oversteeg al vlug het lokale belang want er werden series gedrukt voor godvergeten dorpen maar voor Belgische steden zoals Brussel, Spa en Oostende en ook voor een Spaanse stad. De prentkaarten waren grotendeels monochroom maar rond de Eerste Wereldoorlog werd reeds monochroom blauw en zelfs in twee kleuren gedrukt. Voor de rouwprentjes werd in die periode reeds overgestapt op kleurrijke steendrukken. Nadat August De Frène in 1911 overleed en zijn enige opvolger in 1918 sneuvelde te Rumbeke-Beitem, ging het bloeiende bedrijf teloor. Recent werd het volledige archief ontdekt en geïnventariseerd. Tijdens de erfgoeddag wordt de unieke verzameling eenmalig tentoon gesteld. Ze omvat niet enkel het gedrukte materiaal en de drukcliché's maar ook de boekhouding zodat de datering en de opdrachtgevers nauwkeurig kon achterhaald worden.

De tentoonstelling heeft plaats in de polyvalente zaal van de bibliotheek en in de bibliotheek zelf, Marktplein Brakel, en is open op zaterdag 22 en zondag 23 april van 10 tot 18 uur.

Het is een organisatie van de Werkgroep Open Monumenten in samenwerking met de G.H.K Triverius en de Openbare Bibliotheek.

Meer inlichtingen kunt u verkrijgen in ons documentatiecentrum of bij:

Ludwig De Temmerman   voorzitter,
Molenhoekstraat 69, 9660 BRAKEL.
e-mail: ludwig.detemmerman@skynet.be 
Tel. 055 42 65 75

of

André Premereur   secretaris,
Langemunte 20, 9570 LIERDE
e-mail: andre.premereur@skynet.be
Tel. 055 42 15 65

 


Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina