Voordracht 07 oktober  2005


Voordracht in zaal ‘De Oude Hoeve’ te Deftinge op v
rijdag 7 oktober 2005 om 20 uur

“Landschapsgeschiedenis van een Zuid-Oostvlaams dorp. De evolutie van de ruimtelijke organisatie van het cultuurlandschap te Deftinge (Middeleeuwen-Nieuwe Tijden)” 
– Benoit Willequet.


In zijn lezing zal Benoît Willequet het hebben over de landschapsgeschiedenis of historische geografie van Deftinge. De voordracht is gebaseerd op het onderzoek voor zijn licentiaatsverhandeling die in 2004 werd ingediend aan de Universiteit Gent. Promotor was prof. dr. Erik THOEN.
De scriptie geeft een ‘globaal’ overzicht van de evolutie van het landschap in Deftinge vanaf de vroege Middeleeuwen tot het einde van het Ancien Régime. 

Voor de vroegste periode (tot ca. 1000) wordt er aandacht besteed aan de continuïteit met de (Gallo-)Romeinse periode, de vroegste bewoningskernen en de rol in het latere Deftinge van de abdij van Lobbes en van de Sint-Pietersabdij van Gent. 
Nadien wordt er ingegaan op de periode van de ‘Grote Ontginningen’ (11de-13de eeuw), die het (natuur)landschap in Deftinge ingrijpend hebben beïnvloed en aan de grond liggen van vele kouter, veld en dries-toponiemen. Ook hierbij hebben de Sint-Pietersabdij van Gent en de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen een belangrijke rol gespeeld. 

In het deel over de late Middeleeuwen (14de-15de eeuw) worden vervolgens de ontwikkeling en de uitbating behandeld van de pachthoeven van de Sint-Pietersabdij van Gent (de vandaag nog bestaande hoven van Musehole en ter Planken), van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen (nabij Pikkelgem en Wassegem-Wastrebbe) en van het klooster van Sint-Maartens-Bos van Lierde (het verdwenen hof van Boesbroek nabij Ter Planken). 

Tenslotte zal er - op basis van een aantal documenten, waaronder de penningcohieren (ca. 1571), een kaart- (1673) en landboek (1699) - een beeld worden gegeven van de bezitsverhoudingen, het landgebruik en de landbouwbedrijfsstructuren in Deftinge gedurende de periode van de Nieuwe Tijden (16de-18de eeuw).

OPGELET: deze voordracht gaat door in zaal ‘De Oude Hoeve’ (aan het klooster) te Deftinge!


Toegang gratis

 

Meer inlichtingen kunt u verkrijgen in ons documentatiecentrum of bij:

Ludwig De Temmerman   voorzitter,
Molenhoekstraat 69, 9660 BRAKEL.
e-mail: ludwig.detemmerman@skynet.be 
Tel. 055 42 65 75

of

André Premereur   secretaris,
Langemunte 20, 9570 LIERDE
e-mail: andre.premereur@skynet.be
Tel. 055 42 15 65

 


Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina