Op wandel rond Deftinge

De natuurlijke troeven van een fier dorp



Traditionele avondwandeling van 04 juli 2008
Gids: Rudi Mortier, verslag: Armand Matthijs; bron De Beiaard van 08 augustus 2008 

Deelgemeente Deftinge telt zowat tweeduizend inwoners. Meer dan duizend jaar terug duiken de eerste vermeldingen op van Davatinge, misschien een naam met Keltische oorsprong. De leefgemeenschap maakte deel uit van de baronie van Boelare.
De baron was de dorpsheer en er was een vierschaar. Heemkundevereniging Triverius plande deze verdere verkenningstocht door Deftinge. We starten bij de Sint Ursmaruskerk, het enige geklasseerde monument van het dorp. De bidplaats uit de 13de eeuw vertoont heel wat neogotische kenmerken. Onze gids en geboren Deftingenaar is Schepen Rudy Mortier. Samen lopen we even rond de verzorgde kerk. Recent zijn leilindes aangeplant na een herinrichting van de omgeving. Had je al de saterkoppen opgemerkt onder de kroonlijsten?
Allicht niet, maar onze gids maakt ons nog opmerkzaam op veel andere merkwaardige punten bij de ronde langs de vier landbouwnederzettingen van het dorp.

Naar Pikkelgem

We starten langs de Dreef. Hier situeerde zich een dries, een plaats waar de mensen hun vee op een veilige manier konden bijhouden en laten grazen.
Verderop op de landbouwweg krijgen we een mooi uitzicht op Geraardsbergen en op de andere dorpen van Lierde. In de diepte aan de beek bevond zich vroeger wellicht kasteelmote 'Hof te Wijngaarde'. Volgens de schepen werden bij recente Aquafinwerken daar nog restanten van teruggevonden. De kouterbenamingen verwijzen zeker naar de landbouw die hier altijd een sterke voedingsbodem vond. De gids vertelde ook nog dat dit dorp vroeger lag op de grens tussen Vlaanderen en Henegouwen.
De invloed van de grote Abdijen Gent en Lobbes (in Henegouwen) ontmoeten hier mekaar. Verderop ligt Gemeldorp, een gehucht dat zich slechts later ontwikkelde, vooral met de komst van treinverbindingen. Het parkje Pikkelgem zou nu een mooie bloemenweide kunnen worden...

Nieuws over Ottergem

Via Hekkouter, een typische naam voor deze landbouwgemeente, keren we terug naar het dorpscentrum. Daar staat het oude gemeentehuis en waren de vroegere (gescheiden) onderwijsmogelijkheden te vinden.
Ottergem is de tweede belangrijke vestiging van het dorp. Recent werd daar een vervallen kapel van de familie Brecx hersteld door heel wat weldoeners. Verderop ligt het Hof te Muishole, een zeer grote boerderij die voorheen eigendom was van de Abdij van Gent. Bij de vernieuwde kapel kunnen we even uitblazen. In zuidelijke richting merken we een vierkante torenspits in de diepte. Zowaar de Bartholomeuskerk van Geraardsbergen. Even verderop vervingen (te) hoge appartementen de vroegere bekende melkerij, die in 1968 de deuren sloot. Daartegenover staat de villa van de familie Reyntjes. Zij konden vroeger al een mooie vijver aanleggen met de aanwezige bronnen...

Driedorpenknooppunt Gelategem

De brede Pluimbroekstraat is een typische creatie van een te brede weg, waar fiets- en voetpaden werden vergeten. Nu moet men met allerlei kunstmatige ingrepen de snelheid afremmen.
Van hieruit reikt het zicht tot Ghislenghien en Sint-Lievens-Esse. Op deze lichte hellingen is ook al duidelijk welke goede grond al is afgespoeld door erosie. Op de top grenzen Parike, Deftinge en Zarlardinge aan mekaar. In deze straat van grote landbouwbedrijven kwam ook de tram langs van Geraardsbergen-Deftinge richting Parike-Nederbrakel.

Water van Winsegem

Langs de Boshoek keren we terug richting dorpscentrum Deftinge. Aan de Boshoek staan ook enkele woningen.
"Misschien kwamen hier vroeger mensen of families terecht die niet zo gewenst of zelfs uitgestoten waren uit de vestigingskernen van het dorp," brengt onze gids ons aan het denken. Daar situeert zich ook de Spe(i)rre, met een verhaal rond de vruchtbare beek die daar ook voorbijkomt.
Achter de Kruisstraat bevindt zich de vestiging Winsegem.
Vroeger een bekende piek voor de succesvolle Vlaamse kermis. Daar brengt de schepen ons bij een mooi ingemetselde bronplek. Intussen werd het al wat duister en met een zaklicht peilen we naar de diepte van het heldere water...

Ontwikkelingswens

Gids Mortier gaf ons heel wat boeiende informatie mee tijdens deze wandeling van bijna drie uur. "We hadden hier een leefgemeenschap met enkele vestigingen waar mensen voor hun veiligheid en ontwikkeling samenwoonden. Vooral via landbouw en wat dieren kwamen ze aan de kost. De kerk en wat kapelletjes vormden orientatiepunten in het leven.
Vruchtbare grond en beken en bronnetjes vormden de basis voor een gezonde en sobere voeding. Alles was verbonden met kleine baantjes langs waar men mekaar opzocht, naar de markt ging, de afgestorvenen naar hun laatste rustplaats bracht. Later zorgde het klooster voor wat meer onderwijs en gezondheidszorg en opvang van zieken..."
Bij de Winsegembron deed ik een wens dat die kleine baantjes zouden hersteld worden als rustige en veilige verbindingswegen naar bronnen, goede hoeveproducten en nieuwe uit te bouwen verblijfplaatsen voor bezoekers.
Want wandelen op brede straten zonder voetpad is helemaal niet verantwoord. Dat zullen de gids en zijn aanwezige collega-schepen De Ville wel beseft hebben. Positief is alvast dat beiden nog veel baantjes weten liggen in hun Deftinge...

Wandeling door Deftinge met als gids Rudi Mortier




Meer inlichtingen kunt u verkrijgen in ons documentatiecentrum of bij:

Ludwig De Temmerman   voorzitter,
Molenhoekstraat 69, 9660 BRAKEL.
e-mail: ludwig.detemmerman@skynet.be 
Tel. 055 42 65 75

of

André Premereur   secretaris,
Langemunte 20, 9570 LIERDE
e-mail: andre.premereur@skynet.be
Tel. 055 42 15 65

 


Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina